Vrlo malo svetlosti : roman – omnibus : Vladan Matijević

Vrlo malo svetlosti : roman - omnibus : Vladan Matijević
roman – omnibus

Vladan Matijević(autor)
Izdavač: Agora

Novi roman Vladana Matijevića, Vrlo malo svetlosti, surov i duhovit u isto vreme, stastoji se iz tri priče koje prate živote i snove naoko različitih likova – američke istoričarke umetnosti Hilari, bivšeg ministra u Vladi pre političkih promena u Beogradu Milutina Čabrinovića zvanog Antracit i apsolventa filozofije Djordja Istine – do juče uspešnih, a sada poraženih ljudi.
Ono što ih spaja jesu snovi, ali i činjenica da svi oni žive u svetu u kome su poremećene vrednosti i u kojem ne mogu da se prilagode, niti da opstanu. Pad im je neizbe

žan i prati ga saznanje da je taj pad zaslužen nekom krivicom i grehom, u okolnostima koje nisu birali, u životima u koje su bili bačeni, bez slobode izbora. Njihova bekstva su možda očekivana – beže u maštu i u snove, ali ovi se pretvaraju u noćne more, u veća ili manja ludila.
Kroz životne angažmane ovih junaka, neprilagođenih i, na koncu, poraženih, isplivava suptilna analiza kraja 20. veka, moderne umetnosti, političkih procesa, religije, sveta beznađa, sveta u kojem je novac biva presudnom merom stvari.


2. izdanje, 2011; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 260 str.; 978-86-6053-069-3;