Vrag i šala – Pola stoleća srpskog aforizma ( 1950 – 2000 ) : Vitomir Teofilović

Vrag i šala - Pola stoleća srpskog aforizma ( 1950 - 2000 ) : Vitomir Teofilović
Vitomir Teofilović(autor)
Izdavač: Gutenbergova galaksija

Knjiga sadrži, pored radova 160 najznačajnijih srpskih autora druge polovine XX veka, sveobohvatan, razumljiv i iscrpan tekst o aforizmu kao književnoj vrsti.
Iz predgovora priređivača:
Sredinom šezdesetih godina Jugoslavija je, prevashodno Srbija, preuzela prvenstvo u svetskom satiričnom aforizmu…
Ako je politički kontekst zaslužan za inspiraciju aforističara i razmere njihove stvaralačke energije, izuzetna stvaralačka konkurencija, mnogobrojnost autora, zaslužna je za visoke domete aforističkog umeća na ovim prostorima. Ta stvaralačka

konkurencija, bez presedana u istoriji književnosti, doprinela je presudno da "predmet" aforističke žaoke ne ostane na nivou dnevne politike već da seže do samih temelja politike i društvenih protivrečnosti najšireg spektra.
A mnoštvo prevoda na razne jezike – poljski, engleski, češki, bugarski, francuski, italijanski, nemački ( na nemačkom govornom području tokom poslednjih desetak godina izašle su tri antologije srpskih aforizama! )… najbolji su dokazda su se naši aforističari vinuli iznad svoje nevesele političke svakodnevice i dosegli misaone i umetničke domete zanimljive i cenjene i u sredinama vrlo različitim od naše.


2. izdanje, 2001; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 612 str.; 86-7058-128-0;