Utopija pravila : o tehnologiji, gluposti i skrivenim radostima birokratije : Dejvid Grejber

Utopija pravila : o tehnologiji, gluposti i skrivenim radostima birokratije : Dejvid Grejber
o tehnologiji, gluposti i skrivenim radostima birokratije

Dejvid Grejber(autor)
Izdavač: Geopoetika
Naslov originala: The Utopia of Rules / David Graeber

Suštinski važna knjiga našeg doba, koja će pokrenuti bezbroj pitanja o institucijama koje vladaju našim životima i, važnije, o slobodnijem svetu koji bismo morali početi da smišljamo za sebe. Ovo je poziv na pobunu protiv beskrajnih pravila, birokratskih propisa, koji su svi zajedno možda samo šifra za državno nasilje.
Provokativni mislilac, aktivista i anarhista, antropolog Dejvid Grejber, prateći birokratiju kroz istoriju do današnjih dana, otkriva kako ona neprimetno oblikuje naš život, ali i sugeriše da u njoj ima nečega izopačenog – i romantičnog!
Skačući od pre

vlasti desničarske ekonomije do skrivenih značenja Šerloka Holmsa i Betmena, Utopija pravila je moćno delo društvene teorije u tradiciji Fukoa i Marksa, ali i zabavni obračun s popularnom kulturom koja u misli priziva i Slavoja Žižeka.
Dejvid Grejber predaje antropologiju na Londonskoj školi ekonomije. Autor je prekretničke knjige međunarodnog uspeha Dug: Prvih 5.000 godina. Jedan je od osnivača pokreta Okupirajmo Vol strit 2011. godine i tvorac slogana „Mi smo 99 posto“. Utopija pravila njegova je najnovija knjiga.
„Sjajan, izrazito osoben politički mislilac.“
Rebeka Solnit, autorka knjiga Lutalaštvo: Istorija hodanja, Izdaleka blizu (Geopoetika)


2016; Broširani povez; latinica; 21 cm; 222 str.; 978-86-6145-236-9;