Treće poluvrijeme : Emir Imamović

Treće poluvrijeme : Emir Imamović
Emir Imamović(autor)
Izdavač: Rende

Tri leša su pronađena u jami kraj Podgrada, zabačenog bosanskog gradića sa najmanje sunčanih dana godišnje, koji je pre rata živeo od fabrike bodljikave žice. Sa propašću fabrike propao je i Podgrad, pa sada trune u poratnom beznađu i učmalosti. Stoga vest o pronađenim leševima odjekuje kao bomba, budući da u gradiću nije bilo ratnih dejstava. Tu priča počinje da se odmotava, a mi se sa Podgradom upoznajemo kroz živote Muhe i Zeke, nerazdvojnih drugova koji su od roditeljskog sastanka pobegli u rat i vratili se kao jedini gradski heroji, pa sada žive od vojnih penzija i smišljaju poslovne poduhvate koji redom propadaju. Tu je i Efej, zagriž

eni „sportski radnik“, trener lokalnog fudbalskog tima koji igra u ligi iz koje nema ispadanja i službenik lokalnog komunalnog preduzeća koji je za vreme rata bio zadužen za „logistiku“.
Treće poluvrijeme je do sada najzreliji roman Emira Imamovića Pirketa, u kojem se autor bavi veoma ozbiljnim temama: ratnim profiterstvom, poratnim beznađem, mudžahedinskim zločinima, pojavom vehabija i strahom lokalnog stanovništva od njih… No, ljubitelji prethodnih Pirketovih romana nemaju čega da se plaše – i ovaj je napisan prepoznatljivim stilom, protkan onim osobenim humorom koji zna da razgali čoveka i u najtežim trenucima.


2. izdanje, 2014; Broširani povez; latinica; 20 cm; 268 str.; 978-86-6173-012-2;