Tajna rajskih vrtova : ispovest hafizu jedne hrišćanke : Whatsapp roman : Dijana Ertl

Tajna rajskih vrtova : ispovest hafizu jedne hrišćanke : Whatsapp roman : Dijana Ertl
Whatsapp roman

Dijana Ertl(autor)
Izdavač: Prometej – Novi Sad

Tajna rajskih vrtova je prvi srpski whatsapp roman, pisan je na mah na mobilnom telefonu, kao dijalog i monolog, odnosno ispovest njenom svešteniku.
U prvom delu rukopisa autorka otkriva svet duhovnosti u svom gradu Sarajevu, kada suočena sa strahom rata, po dolasku iz Nemačke, sebi i ispovedniku počinje da postavlja pitanja o smislu života, o ljudskom zlu, o ljubavi, sreći i nesreći, o potrebi da se nađe mir i živi normalno. Ubeđena da joj Bog i Alaha mogu pomoći, naći će se u dilemi da li da bude pravoslavka ili da postane muslimanka.
Junakinja romana preispituje, u drugom delu rukopisa ceo svoj život. Sa jedne stra

ne je željna majčine pažnje, a na drugoj je bežanje od mržnje, traganje za ljubavlju. Imala je šest puta prvu ljubav, imala je dva puta na silu oteto telo, imala je nepriliku da bude robinja, izbeglica, mučenica, neostvarena majka. Uz pomoć svog ispovednika, shvata da je ljubav zapravo samo vid nasilja, da je lepota zapravo ružnoća, da je svet postao žrtva kurvinske politike. Pita se ima li Boga? I Alaha? Ima li spasa za čovečanstvo i planetu Zemlju? Ko je za stradanje sveta odgovoran? Ko je kriv, a ko nije? Zašto je ona postala krivac svima i za sve?
Priča Tajna rajskih vrtova, koju će autorka Dijana Ertl nastaviti da ispisuje u još tri toma, traganje je za spasenjem ljudi i sveta, koje ona pronalazi u novoj zemlji. Na svom imanju od 120 hektara pokušaće da napravi rajske vrtove. Onako kako su joj u snu pokazali i za ljude koji žele da budu spaseni i da hoće da spasu čovečanstvo od propasti kao društva humanih bića.
Ova knjiga je zapravo upozorenje za budućnost. Poziv za spasenje. Ujedno i širenje vere u Gospoda da vladarima sveta oprosti grehe i sve ljude ujedini u ljubavi. To je ujedno put spasenja, kakv vide i junakinja ovog romana i autorka.
Dr Marko Lopušina


2020; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 296 str.; 978-86-515-1610-1;