Skrivena kamera : Zoran Živković

Skrivena kamera : Zoran Živković
Zoran Živković(autor)
Izdavač: Zavod za udžbenike – Beograd

Pogrebnik pred penzijom zatiče u ulaznim vratima koverat bez ikakvog ispisa, u kome se nalazi bioskopska ulaznica. Ova karta uputiće ga u pustolovinu koja će potrajati sve do poznih noćnih sati i koja će ga voditi na sve neobičnija mesta. Uveren da je žrtva skrivene kamere, protagonista pokušava da se snađe u zamkama koje ga vrebaju sa svih strana, ali samo se beznadežno zapliće u složenu, nerazmrsivu igru Tanatosa i Erosa.
Srpski majstor spekulativne proze Zoran Živković napisao je možda najlepši roman detekcije još od vremena remekdela Stanislava Lema Istraga (1974). Za razliku od Le

movog romana, međutim, Poslednja knjiga takođe je diskretna, duhovita ljubavna priča…
Publishers Weekly, SAD
Iako je možda još rano da ga proglasimo novim Borhesom, njegov mozaički roman Sedam dodira muzike svakako ga čini vodećim kandidatom za tu titulu.
New York Times Book Review, SAD
Zoran Živković čudesno je ironičan autor čije se nadasve osobene vizije savršeno slažu s njegovom sumornom duhovitošću punom apsurda.
Guardian, Velika Britanija
Kao i uvek, Živković je izbrušen i zastrašujuće inteligentan. Ljubitelji dobre književnosti biće očarani raskošnim domišljatostima i sugestivnošću njegovog proznog pera.
Lokus, SAD
Poput Horhea Luisa Borhesa, Živković je majstor u sazdavanju čudesnih, alternativnih svetova. Poput Dejvida Linča on uspeva da spoji napetost i setu – da bude okrutan i duhovit u isto vreme.
The Seattle Times, SAD
Kao u Kafkinim delima, velike zamisli kod Živkovića ne nameću se odozgo, već moćno niču iz samog pripovednog tla.
TimeOut, SAD
Živkovićevo pisanje prividno je jednostavno i predivno elegantno u isti mah. Svakom novom knjigom srpski pisac nadmoćno pokazuje zašto je jedan od najvećih majstora savremene svetske fantastike.
Revolution SF, SAD
Živkovićeva proza postiže istinsku bezgraničnost. Podjednako se razumljivo obraća čitaocima u Helsinkiju ili Meksiko Sitiju, kao i onima u Tokiju ili Njujorku. Ona uspeva da dirne ljude od Kejptauna do Osla.
Nova Express, SAD


2017; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 226 str.; 978-86-17-19690-3;