Razum i osećajnost : Džejn Ostin

Razum i osećajnost : Džejn Ostin
Džejn Ostin(autor)
Izdavač: Feniks libris
Naslov originala: Sense and sensibility / Jane Austen

Roman jedne od najvećih engleskih spisateljica je romantična i uzbudljiva melodrama puna iskrenih osećanja ljubavi i prijateljstva, koja na duhovit način prati glavne aktere. Tri sestre, Elinor, Marijana i Margaret, potpuna su suprotnost jedna drugoj. Buduci dogadjaji donece osiromasenje njihove porodice. Elinor pokusava da odrzi kontrolu nad zivotom svoje porodice i navikne ih na zivot bez luksuza, dok se istovremeno izmedju nje i mladog plemica Edvarda razvija strasna ljubavna veza…
„Ukoliko bolje poznajem život, mama, sve sam više ubeđena da nikad neću sresti mladića koga ću stvarno voleti. Ja tražim tako mnogo!“
Marijan

a Dešvud je sklona da veoma otvoreno govori o svojim osećanjima i kada se zaljubi u Džona Vilebija ignoriše upozorenja svoje sestre Elinor, da takvim impulsivnim ponašanjem postaje meta ogovaranja i insinuacija.
Istovremeno Elinor, u svakoj prilici pazeći na pravila pristojnosti, se bori da sakrije svoje razočarenje čak i od svojih najbližih.
Kroz njihova paralelna ljubavna iskustva i gubitke sestre uče da razum mora biti pomešan i sa osećanjima ako žele da pronađu ličnu sreću u društvu u kome status i novac utiču na ljubav.


2011; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 368 str.; 978-86-7844-141-7;