Hrvatske knjige

Priče iz Velikog rata : Serđo Topi

0
(0)

Priče iz Velikog rata : Serđo Topi
Serđo Topi(autor)
Izdavač: Makondo

Zoran Stefanović o Topiju i "Pričama iz Velikog rata":
Pred nama je, dakle, Evropa. Mitska po svojoj kulturi i napretku, u danima proisteklim iz Lepog doba. I jedan naraštaj velikih mogućnosti, pradedovi. Od svega toga su nam ostale samo — Priče iz Velikog rata. U frontovskim svedočenjima o tri lična svemira strpana u torbu onih većih, gorostas italijanskog stripa Serđo Topi (1932-2012) prikazuje nam vreme koje već ima električnu rasvetu, telefone, automobile, dirižable i avione. Ali i drevne sile u vazduhu, zemlji, vodi — baš kako rekoše stari, dok su im se mlađi u sebi smejali. Uprkos beskraja gr

afičkog crnila, i provaljivanja svetlosti koja često guta naš svet, ovaj moćni pripovedni triptih izvezen je nežnim nitima. Ali je i ogoljen na najnužnije, bez trunke viška podataka koji bi da (udžbenički) prikriju stvari.
Sedimo u gustoj tišini posle čitanja ove zbirke, jer Topi nije bio samo majstor grafičkog filigrana, čarobnjak kompozicije i stripske režije, već i profinjeni pesnik svega ljudskog. Objektivni vidilac čovečanskog od kojeg zaziremo.


2015; Tvrd povez; latinica; 30 cm; 64 str.; 978-86-89161-27-4;

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu knjigu.

Exit mobile version