Poručnik Bluberi – Knj. 8 – Na kraju puta, Arizona love, Mister Bluberi : Žan Mišel Šarlije, Žan Žiro

Poručnik Bluberi - Knj. 8 - Na kraju puta, Arizona love, Mister Bluberi : Žan Mišel Šarlije, Žan Žiro
Žan Mišel Šarlije, Žan Žiro(autor)
Izdavač: Marketprint:Darkwood
Naslov originala: Une aventure du Lieutenant Blueberry

Majkl Stiv Donovan Bluberi je čovek sklon ispadima i upadanju u nevolje. Sin je bogatog južnjačkog plantažera, ali sticajem dramatičnih okolnosti završava u američkoj vojsci, gde brzo dolazi do čina poručnika. Bluberi je osobenjak nemirnog duha, znatiželjan i smeo, sklon avanturi i kocki, često grub i beskompromisan, ali, kad zatreba, pravičan i častan… Dosledan je

u izvrdavanju autoriteta i vođenju ličnih ratova, i u svojim avanturama – često u društvu prijatelja, među kojima su Džimi Maklur i Red Nek – susreće se s raznim zloćudnim revolverašima i indijanskim pljačkašima, ali i sa istorijskim ličnostima: Vajatom Erpom, Dokom Holidejom, Džeronimom, Kočizom i drugima.
Bluberi je remek-delo francusko-belgijske škole stripa i, po mišljenju mnogih, najbolji je vestern strip svih vremena. Kroz uzbudljive epizode, koje je većim delom napisao slavni belgijski scenarista Žan-Mišel Šarlije, pratimo kreativni razvoj Žana Žiroa, jednog od najznačajnijih svetskih crtača stripa, od njegove rane faze, u kojoj je još tragao za pravim likovnim izrazom, do vizuelno raskošnih zrelih radova. Nastao davne 1963, Bluberi i dalje postavlja veoma visoka merila u svom žanru i stripu uopšte.


2015; Tvrd povez; latinica; 30 cm; 150 str.; 978-86-7770-092-8;