Pokazanja Aleksandra Đurića : Sreto Bošnjak

Pokazanja Aleksandra Đurića : Sreto Bošnjak
Sreto Bošnjak(autor)
Izdavač: Clio

Aleksandar Đurić istražuje vizuelnu, materijalnu, strukturalnu i smisaonu prirodu likovnog, težeći da otkrije i njegovu psihološku, estetsku i vremensku dimenziju. Kada pređe granice eksperimenta ili kada stigne do svoje istine, ulazi u vlastiti kreativni čin, u procesu građenja dela po meri svoje stvaralačke moći, znanja i veštine.
Poput ne

kih drugih naših slikara, koji ne pripadaju istoj generaciji ali su svi obuhvaćeni zajedničkim vremenom (Mića Popović, Dragan Mojović, Dušan Otašević, Aleksandar Cvetković), Đurić stvara u serijama, ili većim koherentnim celinama, od kojih svaka za sebe postavlja novo pitanje i nudi odgovor: svako delo u toj celini je izraz novog autorovog iskustva i svojevrsno kritičko prevazilaženje iskustava. Svest o delu je za njega oblikovna moć i deo čina stvaranja.
Aleksandar Đurić je ušao u proces stvaranja činom preispitivanja osnovnih vrednosnih, jezičkih i značenjskih struktura tog moderno/ postmodernog raznovrsja. Takav ulazak u kreativno podrazumeva analizu kao kritičko preispitivanje stvarne estetske dimenzije dela i sintezu kao prevazilaženje distance između stvorenog i stvarnog, između onoga što je u stvorenom spoznato i onoga što se u stvarnom potvrđuje.


1994; Tvrd povez; 14 x 20 cm; 112 str.;