Pod oblacima Srbije : MIodrag Beljaković

Pod oblacima Srbije : MIodrag Beljaković
MIodrag Beljaković(autor)
Izdavač: Pogledi

Treće izmenjeno i dopunjeno izdanje jedne od najboljih memoarskih knjiga koje dolaze iz srpske političke emigracije. Miodrag Beljaković, rođen 1929. godine u Kragujevcu, slikovito opisuje predratnu Šumadiju (odrastao je u Masloševu kod Topole, gde mu je otac bio učitelj), a potom ratno i poratno doba. Bio je očevidac mnogih istorijskih događaja, poput borbe izumeđu Nemaca i četnika oktobra 1941. na sektoru Bare – Ljuljaci, zbog koje su Nemci streljali 2.300 Srba u Šumaricama. Beljaković je tokom borbe bio kod rodbine u Ljuljacima. Među streljanima 21. oktobra bio je i njegov otac Petar, pa je uložio mnogo napora da rasvetli ovaj događaj.
Potom detaljno

opisuje život u okupiranom Kragujevcu i na kraju dolazak Crvena armije i partizana 1944. godine. Komunisti mu ubijaju ujaka i bio je svedok kada su iz gimnazije odveli i potom ubili njegovog druga, najboljeg đaka, petnaestogodišnjeg Živu Kovanovića. ‘’Klokotanje mitraljeza smo skoro svakog jutra rano, između dva i četiri sata, slušali mesecima. Već sam se bio navikao i u to doba se, sa jezivim osećajem, automatski budio. Molio sam Boga da tog jutra ne čujem pucnjavu i mnogo mi je lakše bilo kad neki dan prođe bez nje’’, opisuje Beljaković Kragujevac u zimu 1944/45.
Sledi opis nametanja diktature u jednoj tradicionalnoj i na demokratiju svikloj sredini, zatim negativne selekcije u svim sektorima društva, Beljakovićevog neprilagođavanja i najzad bekstva iz zemlje, 1958. godine. U Njujorku, gde se nastanio, Beljaković je objavio devet knjiga, na srpskom i engleskom jeziku.


2017; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 371 str.; 978-86-82235-92-7;