Pesme – Jovan Dučić : Jovan Dučić

Pesme - Jovan Dučić : Jovan Dučić
Jovan Dučić(autor)
Izdavač: Štampar Makarije

Prvi tom Dela Jovana Dučića, Pesme, priređen je uglavnom prema izdanjima Dučićevih sabranih dela iz 1929/30, 1969. i 1990. godine – onako kako je Dučić i odredio da se štampa njegova poezija. To, između ostalog, znači da je poslednja njegova knjiga pesama Lirika (1943) smeštena u ciklus „Večernje pesme“. Faksimilom naslovne strane te knjige čitaocu je ostavljena mogućnost da je čita i zasebno, a iz Dučićeve napomene u fusnoti razabira se volja pesnikova.Ispravljene su greške koje su preštampavanjem umnožavane, zatim neki akcenti i dužine. Interpunkcija, glasovna jednačenja, sastavljeno i rastavljeno pisanje reči i sl. prilagođeni su važećem pravo

pisu samo onda kada nisu naročito obeležje Dučićevog stila.
Na kraju knjige, u Dodatku, kao i 1995. godine, kada je ovaj priređivač za BIGZ priredio Poeziju Jovana Dučića, štampano je sedam pesama iz nezavršenog otadžbinskog ciklusa, te četiri, možda neobične i za lirskog pesnika Dučića neočekivane, prigodne pesme. Dučić ih – s razlogom – nije uvrstio u Liriku. Te pesme su preuzete iz „Amerikanskog Srbobrana“, gde ih je 1993. godine, o pedesetogodišnjici pesnikove smrti, fototipski pečatao Aleksandar Petrov. One se ovde štampaju drugačijim slogom.
U ovo, drugo izdanje, uneta je i „Pesma“, koju je Aleksandar Petrov štampao u proširenom izdanju knjige Manje poznati Dučić, Trebinje/Pitsburg, Beograd, 2000.


2008; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 335 str.; 978-86-87019-06-5;