Paradigme ruske avangardne i postmoderne umetnosti : Amra Latifić

0
(0)

Paradigme ruske avangardne i postmoderne umetnosti : Amra Latifić
Amra Latifić(autor)
Izdavač: Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu

Knjiga je kritičko i analitičko – sintetičko delo kojim se na interdisciplinaran način analiziraju i kritički raspravljaju složeni odnosi moderne i postmoderne ruske umetnosti, kulture i društva u XX veku. U njoj su izvedene detaljne analize i rasprave brojnih umetničkih dela ruske avangarde i postsovjetske ruske postmoderne. Knjiga započinje sa detaljnim analizama kultne kubofuturističke opere Pobeda nad suncem Kručoniha, Matjušina i Maljeviča, filma Dzige Vertova Čovek sa filmskom kamerom analizama fotomontaža Aleksandra Rodčenka. Precizno i deta

ljno su izvedene analize pesničkih vizija zaumnog kosmizma Hlebnjikova, vizuelnog dela i teorije percepcije Matjušina, Filonova, zatim Gončarove i Larionova, te Kazimira Maljeviča. Ruska avangarda je prikazana u svoj svojoj intermedijskoj i interdisciplinarnoj složenosti suočavanja različitih umetničkih disciplina sa utopijskim vizijama novog sveta. Analitička pažnja je posvećena istraživanju i raspravi odnosa socijalističkog realizma prema avangardi i modernizmu, ali i ka složenim i kontroverznim sinhronim recepcijama avangarde i socijalističkog realizma u poznosocijalističkom i postsocijalističkom postmodernizmu. U raspravama ruskog postmodernizma su tumačena dela Soc – arta (Komar i Melamid), Kosolapova, Kabakova, Bulatova, Olega Kulika i Aleksandra Brenera.
Prof. Dr Miodrag Šuvaković
Dovoljno za potrebe ovako opsežnog dela autorka uvodi čitaoca u duhovni i kulturni kontekst, baveći se i ruskim idolopoklonstvom i kultom mske duše i duha, kao i predlažući mehanizam delovanja razvoja obrazaca Zapada najpre na rusku umetnost, a potom i politiku u toku preobražaja od carske do moderne Rusije. Primenljivost zaključaka i na savremenoj uporedivoj situaciji tranzicije i repozicioniranja u odnosu na svet je očigledna. Pisana na način koji odgovara postmodernoj teorijskoj platformi odakle se kreće u iščitavanje istorije, knjiga će naći čitaoce među najraznorodnijim profesionalnim i socijalnim krugovima – teoretičarima i istoričarima umetnosti, slavistima, Ijudima Studija kulture.
Prof. Dr Nevena Daković


2008; Broširani povez; latinica; 24 cm; 310 str.; 978-86-82101-33-8;

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu knjigu.