Oficirska soba : Mark Digen

Oficirska soba : Mark Digen
Mark Digen(autor)
Izdavač: Heliks
Naslov originala: La chambre des officiers / Marc Dugain

U jesen 1914, u prvim danima Velikog rata, mladi francuski oficir Adrijan Furnije doživi strahovito ranjavanje. Zbog izuzetno teških povreda smeštaju ga u parisku bolnicu, gde provodi sve vreme do kraja rata. Oficirska soba postaje njegov dom u kojem s braćom po stradanju proživljava bol, očaj, krizu, ali i gde s vremenom uči da se ponovo smeje i prihvati sebe.
Oficirska soba je roman prvenac Marka Digena za koji je dobio više književnih priznanja.
O

va upečatljivo realistična, sofisticirana, psihološki istančana i elegantno svedena priča o užasima rata ne ostavlja nas u beznađu, jer prenosi uvek snažnu poruku da čak i iskustvo najvećeg stradanja ne može uništiti poriv slomljenog čoveka da se ponovo raduje životu.
„Zajedničko nam je bilo htenje da intenzivno živimo u sadašnjosti i da tu sadašnjost živimo zajedno, mi unakaženi, okruženi nenadanim porodicama, za velikim stolovima, i da sastanke uvek završimo partijama karata. … Naša mala zajednica širila je sigurnost i veselost po kojima smo se pročuli i dovoljno je bilo da dvojica-trojica naših prisustvuju nekoj pričesti ili venčanju pa da ti ljudi, koji se nisu plašili više ničega jer više ništa nisu imali da izgube, preobraze svetkovinu. Naša distanciranost ostavljala je jak utisak; ljudi su nas smatrali mudracima.“


2. izdanje, 2016; Broširani povez; latinica; 21 cm; 132 str.; 978-86-86059-65-9;