Hrvatske knjige

Objektno-orijentisano konstruisanje softvera : Bertrand Meyer

0
(0)

Objektno-orijentisano konstruisanje softvera : Bertrand Meyer
Bertrand Meyer(autor)
Izdavač: CET
Naslov originala: Object-Oriented Software Construction

Objektna tehnologija je u suštini kombinacija četiri ideje: strukturnog metoda, discipline pouzdanosti, epistemološkog principa i klasifikacione tehnike. Knjiga je podeljena u sedam delova koji nas postupno uvode u objektno orijentisano konstruisanje softvera.
U uvodnom delu A, istražuju se osnovna pitanja kvaliteta softvera i daje se kratak pregled glavnih karakteristika objektno orijentisanog metoda.
U delu B, opisuju se metodološki razlozi koji su doveli do glavnih objektno orijentisanih koncepata: modula, klasa, apstraktnih tipova podataka.
T

ehnička srž knjige je deo C u kojem se opisuju glavne tehničke komponente: klase, objekti, upravljanje memorijom, generičnost i tipizacija, dizajn po ugovoru, tvrdnje, izuzeci, nasleđivanje, polimorfizam i dinamičko vezivanje.
U delu D, govori se o metodologiji, sa posebnim naglaskom na analizi i dizajnu, kroz nekoliko detaljnih praktičnih primera. Deo E obuhvata naprednije teme: paralelnost, distribuiranost, model klijent-server, objektno orijentisane baze podataka, interaktivni sistemi sa modernim grafičkim interfejsom.
U delu F, govori se o tome kako se objektno orijentisane ideje mogu implementirati, ili u nekim slučajevima emulirati, u raznim objektno i neobjektno orijentisanim jezicima i okruženjima.
Na kraju, u delu G se opisuje jedno okruženje koje obezbeđuje integrisan skup alata koji podržavaju ideje iz ove knjige.
Na kraju skoro svakog poglavlja nalazi se izvestan broj vežbi koje predstavljaju kako proveru ovladanosti novim znanjem, tako i dopunski materijal. Ovu knjigu posebno ističe veliki broj primera na kojima se praktično pokazuju izloženi koncepti i konstrukcije objektno orijentisanog metoda, kao i razlozi i alternative koji su doveli do njih. Prateći CD-ROM sadrži kompletan tekst sa hipervezama u formatu Adobe Acrobata.


2003; latinica; 24 cm; 1256 str.; 86-7991-199-2;

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu knjigu.

Exit mobile version