Nasmijati psa : Olja Savičević-Ivančević

Nasmijati psa : Olja Savičević-Ivančević
Olja Savičević-Ivančević(autor)
Izdavač: L.O.M.

Dvadeset dve kratke priče za dugo uživanje čine zbirku „Nasmijati psa“, prozni prvenac Olje Savičević Ivančević. Njihovi akteri su najčešće zanesenjaci, s pomalo ironičnim i ležernim odnosom prema životu. Ima u ovim pričama i raspoloženja splitskog festivala, zasijaju posteri pop zvezda, pa uleti Caveov motiv, ambijentalizovanje nas podsjeća na Flanery O"Connor, strip-junakinje uvode pravdu, putuje se kroz road muvie, u avanture, vešto pripoveda, dok nam filigranski stil sve vreme pokazuje da autorka nije slučajno objavila tri zbirke poezije.
U knjizi ima lok

alnog kolorita, nostalgičnih uspomena iz detinjstva, odrastanja na asfaltu, zaboravljenih priča iz školskih klupa, prepisanih iz nevidljvih spomenara. Ima u njoj porodične pripovesti, malo sreće, malo tuge, malo šlagera. Čitajući ih ne nalazimo prepreke koje bi nas zaustavile u upijanju ispričanog sadržaja. Upravo iz ovakvog, dislociranog prostora, progovara Olja Savičević Ivančević.
U ovim vješto napisanim, nostalgičnim i na mahove arhaičnim pričama o djetinjstvu, ljubavi ili smrti koja dolazi u san, a izlazi u obliku male kvržice na dojci, Olja Savičević Ivančević kao da je uskrsnula jedan potonuli svijet u kojemu prostor služi kao estetizirana kulisa, ali su zato ljudski odnosi pravi i bolno uvjerljivi.
Zoran Ferić


2017; Broširani povez; latinica; 19 cm; 162 str.; 978-86-7958-162-4;