Muzeji, publika, marketing : Stalne muzejske postavke i Njegova Visost Posetilac : Vladimir Krivošejev

Muzeji, publika, marketing : Stalne muzejske postavke i Njegova Visost Posetilac : Vladimir Krivošejev
Stalne muzejske postavke i Njegova Visost Posetilac

Vladimir Krivošejev(autor)
Izdavač: Narodni muzej Valjevo

Aktuelnosti i novine u tokovima svetske muzeologije u temelju su muzeoloških i menadžerskih sagledavanja mr Vladimir Krivošejeva, iskusnog muzejskog menadžera i istovremeno kustosa istoričara. Kao takve one su sadržane i u platformi njegove studije naglašeno posvećene upravo komunikacijskim aspektima stalnih muzejskih postavki, koje su, po tvrdnji autora „svojevrsna kruna ukupne muzejske delatnosti“ te samim tim i „ključni element muzejskih komunikacija“. Pri tom se ne misli na stalne postavke koje su po meri kustosa već one koje korespondiraju sa prepoznatim interesima posetilaca. Autor ispravno tv

rdi da je naglasak na komunikaciji svojevrsna, pozitivna reakcija muzeja na medijsko okruženje i nastojanje da mu se prilagodi. Alo ne prevashodno izlaganjem predmeta, što je tradicionalni vid muzejske prezentacije, već „izlaganjem ideja“ koje „njegovu visost posetioca uvode u muzejski doživljaj.
dr Ljiljana Gavrilović (izvodi iz recenzije)
(…) Knjiga Vladimira Krivošejeva je ne samo udžbenik za svakoga ko želi da promeni sliku svog muzeja i da ga učini živim akterom sredine u kojoj deluje, nego i jasno pokazuje da je uslov za takvu promenu promena svesti onih koji u muzejima rade.
(…) Tako ova knjiga, prva domaća i konceptualizovana na osnovu analize domaće muzejske prakse, popunjava prostor koji je u produkciji znanja u Srbiji do sada bio gotovo u potpunosti nepokriven (osim nezaobilazne knjige Tomislava Šole "Marketing u muzejima ili o vrlini i kako je obznaniti" drugih knjiga na ovu temu nema, ne samo u Srbiji, nego ni na širem balkanskom prostoru).
(…) "Muzeji, publika, marketing – Stalne muzejske postavke i Njegova Visost Posetilac" rezultat je dugogodišnjeg angažovanja Vladimira Krivošejeva, pre svega tokom sveobuhvatne revitalizacije Narodnog muzeja Valjevo. Ona proističe iz njegovih prethodno objavljenih radova, ali i iz svakodnevnog angažovanja u organizaciji marketinških akcija u svakodnevoj muzejskoj delatnosti.
(…) Na samom početku, u uvodu knjige, autor kaže da "pred muzealcima širom Srbije predstoje značajni i obimni poslovi, a da se ne bi ponavljale stare slike oni … u svoj rad moraju da implementiraju i marketinške aktivnosti, zasnovane na teoriji, ali i praksi, slično privrednim subjektima", čime u prvi plan svog interesovanja jasno stavlja ne "proizvodnju" (muzejske izložbe i druge akcije), nego "prodaju" (dostupnost i prilagođenost konačnog muzejskog proizvoda publici).
(…) Razmišljanja o strategijama povećanja posete i uključivanja muzejskog prostora u život grada potpuno su u skladu sa modernim strategijama muzeološkog razvoja, i po analizama posete, daju uočljive rezultate. One su posledica kako neophodnog usavršavanja stručnog kadra, tako i tehnološih usavršavanja i komunikacionog otvaranja prema regionu i svetu, ali, i uspostavljanja nove i znatno intenzivnije komunikacije unutar same zajednice.

dr Dragan Nikodijević (izvod iz recenzije)


2009; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 260 str.;