Javna vrijednost : teorija i praksa : Mark H. Moore, John Benington

Javna vrijednost : teorija i praksa : Mark H. Moore, John Benington
teorija i praksa

Mark H. Moore, John Benington(autor)
Izdavač: Mate

Javna vrijednost je postala ključni referentni okvir za tvorce javnih politika i menadžere javnog sektora širom sveta. Omogućila je članovima akademske zajednice, kao i praktičarima, da razumeju složena pitanja s kojima su suočene vlasti, građani i društvene zajednice i omogućila im je da uspešnije vode i upravljaju javnim i volonterskim službama i uslugama. Ipak, političko, ekonomsko i socijalno okruženje se dramatično menja, tako da su danas javni lideri i menadžeri pod pritiskom da pruže više toga uz manje sredstava, pa da se delotvornije angažuju kod građana i unutar civilnog društva. Ova knjiga pruža konc

izno preoblikovanje pristupa i svrhe javne koristi u ovom promenljivom kontekstu, koje je poduprto međunarodnim iskustvom. Tekst nastoji da odgovori na kritiku izvornih teza i pokazuje kako ovaj pristup može pomoći menadžerima javnog sektora da proaktivno reaguju na izazove fiskalne strogoće, kao i da pokrenu poboljšanja i inovaciju, u skladu sa potrebama građana i društvenih zajednica.
Autori širom sveta ocenjuju rezultate javne vrednosti u različitim zemljama, analizu iz Moorove izvorne knjige iznose izvan okvira SAD-a. Teorija javne vrijednosti je primenjena u mnogim resorima – uključujući obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku – kao i u pitanjima kao što su participativna demokratija i javno vođenje.


2013; Broširani povez; latinica; 22 cm; 350 str.; 978-953-246-185-5;