Erotografike – procvati poroka Markiza de Sada : Markiz de Sad

Erotografike - procvati poroka Markiza de Sada : Markiz de Sad
Markiz de Sad(autor)
Izdavač: Bukefal E. O. N
Naslov originala: Erotographiques : les prospérités du vice de Donatien Alphonse François, marquis de Sade

Jovica Aćin, autor Apokalipse Sad, priređivač izabranih dela Božanstvenog markiza, kaže da je sa ovim erotografikama pred nama svojevrsna magija. To je magija pretvaranja reči u slike. Ove slike ne iscrpljuju reči, ali ih dovoljno oživopisuju. Ono što je s neuporedivom strašću prema ponoru jezički opisao Markiz de Sad u svome delu, neki nepoznati i samozatajni umetnik crtanja i urezivanja bakarnih ploča preneo je s jednakom strašću u plastičku kompoziciju. Ove slike nisu za meko srce. Morate imati jako i okrutno srce da biste istovremeno podneli ekstatičku i ravnodušnu nežnost rečenog preobražaja. Morate ih gledati sa

mi, ili s najbližim prijateljicama i prijateljima, sa osobama od poverenja i razumevanja, i ne pokušavajte da ih oživite, jer vama tada nema povratka iz pakla uživanja koje je ograničeno jedino smrću.
Takav je preteći paradoks ovih slika. Ne verujte im; gledajte ih kao umetnički rad i kao majstorski živopis uspaljenosti skrivene u čoveku, njegovog beščašća, zločinstva. Dobili ste zbirku dragog kamenja od mračnih želja i saznanja. Gledajte u njima i ilustrovanu povest ljubavne tiranije i ljubavnog podaništva. Njihova pouka je jednostavna: ko gleda, kajaće se – ko ne gleda, kajaće se. Nema nikakve dileme šta da učinite.


2014; Broširani povez; latinica; 17 cm; 123 str.; 978-86-89107-20-3;