Đoto

Đoto
Elizabet Vasiljević(prevod)

Izdavač: Komuna

Dvanaest knjiga ovog izdanja jedne od najpoznatijih italijanskih izdavackih kuca DOGI (DONATI GIUDICI)iz Firence trenutno je najveći ovakav poduhvat u Evropi u kategoriji knjiga za pouku i zabavu. Ovo izdanje namenjeno je svima koji pokušavaju da svoje poglede prošire izvan uskih koloseka svojih struka i na najočigledniji način shvate i prepoznaju neprolazne vrednosti svetske baštine.Tokom 1996. godine KOMUNA je objavila prve četiri knjige iz ove serije: Leonardo da Vinci, Đoto, Rembrant i Impresionisti, štampane u jednoj od najčuvenijih svetskih štamparija AMILCARE PIZZI u Milanu.
Đoto, j

edan od najvećih umetnika svih vremena, svojim slikarstvom obnovio je i obogatio srednjevekovnu umetnost i kulturu. Đoto pravi oglede sa poznatim tehnikama svoga doba, slikanjem na dasci i fresko-slikanjem, i njegovo ime vezuje se za čuvene slikarske cikluse nadahnute Biblijom i životom svetog Franje.
Počeci u Firenci, u radionici slavnog Čimbue, freske u Asiziju, narudžbe Bonifacija VIII u Rimu, boravak u Rumuniji, freske iz kapele Skrovenji, remek-dela u Firenci, putovanja u Napulj i Milano. Uz sve to dat je i prikaz umetnika, radova i tehnika koji su obeležili umetnost i kulturu 14. veka u Italiji.


1996; Tvrd povez; latinica; 27 x 36 cm; 64 str.;